Extrémně jednoduchý jablečný závin z listového těsta – bez cukru

Extrémně jednoduchý jablečný závin z listového těsta – bez cukru a vajec

Listopad 2019

Nouze naučila Dalibora housti… a já se zase díky nule volného času naučila péct superrychlý jablečný štrůdl 🙂 .

Je to verze i pro totální amatéry, zvládne jej celý upéct i moje šestiletá dcera a dokonce i manžel, který se jinak v kuchyni úplně běžně nepohybuje 🙂 .

A protože cukru je všude dost, sladím závin jen sirupem.

 

ČAS PŘÍPRAVY

10 minut, pečení 25 minut

Z téhle verze receptu nevzniká ani moc nepořádku, takže se do těch deseti minut vejdete snad i s úklidem 🙂 .

 

NÁROČNOST

Opravdu velmi jednoduché, zvládnete i s dětmi.

INGREDIENCE

Listové těsto – v rámci maximální úspory času kupuju už hotové a dokonce vyválené, pokud máte víc času a jste v kuchyni šikovnější, můžete zvolit jakoukoli náročnější variantu, jak se k listovému těstu dostat 🙂 .

4 větší jablka

Lžíce mleté skořice

Sirup – nejraději používám rýžový

Rozinky, pokud máte rádi

Lžíce másla (nemusí být)

Trocha mléka na potření (nemusí být)

 

POSTUP

Dejte si předehřát troubu na 190 stupňů.

Jak jsem psala, používám už rozválené listové těsto. Ano, je v něm palmový olej a některé jiné „lahůdky“, ale vybírám to, které má ve složení co nejméně zbytečností. Jinak můžete použít jakékoli jiné listové těsto, záleží na vašich možnostech a preferencích.

Za stálého dozoru si zpěňte máslo (hlídat, neodcházet – jak mi píše do receptů vždycky moje maminka, ví, proč to dělá 🙂 ).

Rozválené těsto si potřete trochu vychladlým rozpuštěným máslem. Stačí malinko, jen aby to vonělo. Když tenhle krok přeskočíte, nic se nestane.

Na to dejte nastrouhaná oloupaná jablka tak, že pokryjí cca ¾ těsta. Pokud vám nevadí trocha nepořádku navíc, tak děti bude strašně bavit házet jablka do robotu, který je nastrouhá za vás.

Pokud máte hodně šťavnatá jablka, tak je před uložením na těsto trochu „vyždímejte“.

Jablka posypte mletou skořicí, případně rozinkami a polijte sirupem. Nemusíte ho dávat nijak zvlášť hodně, záleží, jak moc jste zvyklí na sladké chutě.

Pak už jen zarolujte těsto s jablky tak, že „svár“ bude ležet na plechu, ohněte konce závinu také „svárem“ dolů, potřete povrch závinu mlékem a udělejte do něj pár dírek vidličkou. Když nemáte mléko, nevadí, jen se bude vršek štrůdlu trochu loupat. Jinak v rámci úspory času nalévám mléko do kastrůlku od rozpuštěného másla a potírám stejnou mašlovačkou, každý ušetřený kus nádobí dobrý 🙂 .

Záviny se často potírají vajíčkem, ale zvlášť mladší dcera u pečení imrvere ochutnává a se syrovými vejci jsem v tomto směru dost opatrná. Takže se obejdeme i bez něj.

PEČENÍ

Plech dejte do středu trouby a pečte na 190 stupňů cca 25 minut, výsledkem by měl být dozlatova upečený závin.

TIP NAVÍC

Nebojte se nahradit jedno či dvě jablka zralou hruškou.

Můžete přidat i najemno nadrcené vlašáky.

 

Tak dobrou chuť!

Romana

www.mamysrozumem.cz