Jednoduché a zdravé dýňové sušenky

Jednoduché a zdravé dýňové sušenky

Říjen 2018

Zbyl vám kousek dýně a dýňovou polívku už nemůžete ani vidět? Zkuste dýňové sušenky – jednoduše a zdravě, bez cukru, mléka a vajec, případně i bez lepku. A navíc jsou moc dobré!

 

ČAS PŘÍPRAVY

15 minut, pečení 15 – 20 minut

 

NÁROČNOST

Velmi jednoduché, zvládnete i s dětmi

 

INGREDIENCE

SUCHÉ SUROVINY

50 g celozrnné špaldové mouky

50 g hladké špaldové mouky

50 g hladké pohankové mouky

případně jiné mouky v celkovém množství 150 g (pokud zvolíte amarantovou, pohankovou, mandlovou nebo čirokovou, budete mít i bezlepkové sušenky)

1 vrchovatá lžička vanilkového cukru (ideálně třtinového nebo fruktózového), můžete klidně úplně vynechat

1 zarovnaná lžička prášku do pečiva (nejlépe s vinným kamenem)

1 zarovnaná lžička skořice

½ lžičky perníkového koření, jestli máte rádi

100 g najemno nastrouhané dýně (nejlépe hokaido)

2 polévkové lžíce rozinek

 

MOKRÉ SUROVINY

80 g másla

50 g sirupu (jaký máte doma, nejlepší je javorový, rýžový, agávový, čekankový nebo kokosový)

POSTUP

Dejte si předehřát troubu na 165 stupňů.

Z rozkrojené dýně odstraňte stopku a lžící vydlabejte vnitřek dýně se semeny. Ač dýni do jiných receptů neloupu, v tomto případě slupku stáhnu škrabkou. Množství 100 g odpovídá asi tak čtvrtce menší hokaido dýně. Dýni nastrouhejte na jemném struhadle. Tahle příprava je trochu otrava. Dál už je to ale brnkačka.

Připravte si suché suroviny. Postup je jednoduchý, všechny mouky a spol. smícháte v míse, pak přidáte nastrouhanou dýni, obalíte ji v suché směsi, a pak přisypte ještě rozinky, jestli je máte rádi, a opět promíchejte, aby bylo všechno obalené v mouce.

Dejte si rozpustit máslo. Přidejte k máslu sirup, promíchejte a přilejte k suché směsi (ve které už máte dýni a rozinky).

Já nerada sirup vážím, už se mi to nějak nehodí do procesu, tak vždycky pomalu počítám do pěti, když ho leju do másla 🙂 . Těsto můžete pak ochutnat, a když se vám bude zdát málo sladké, snadno přidáte trochu sirupu.

Důkladně promíchejte, těsto je docela hutné a lepivé (není hladké, nic z toho nevyválíte). Kdyby se vám těsto lepilo až moc, přisypte malinko mouky, případně s ním dál pracujte s rukama namočenýma ve vodě. Kdyby bylo naopak moc tuhé, přidejte lžíci mléka, ideálně rostlinného. Ale to je na vašich preferencích. Třeba moje mamka přilila víno :-)))).

V dlaních udělejte z kousku těsta vždycky kouli, tu zplácněte a placku dejte na plech vyložený pečícím papírem (kdyby těsto lepilo moc, dejte na plech lžící malé hromádky, namočte si pak prsty a těmi pak snadno z hrudek uděláte placky). Dejte do předehřáté trouby.

PEČENÍ

Plech dávám do středu trouby na klasický spodní a horní ohřev. Pečte cca 17 minut na 165 stupňů.

TIP NAVÍC

Pokud doma zrovna nemáte kombinaci špaldové hladké/špaldové celozrnné/pohankové mouky, tak se nebojte použít jiný poměr a třeba i jiné mouky. Jen používejte tyto typy mouky – špaldová hladká, špaldová celozrnná, hladká pohanková, ovesná, čiroková, mandlová nebo amarantová. Nepoužívejte rýžovou, kukuřičnou nebo jáhlovou mouku, v tomto typu sušenek se mi vůbec neosvědčily.

Klidně si udělejte úplně bezlepkové sušenky, jen prostě použijete pouze bezlepkové mouky.

Část mouky můžete nahradit i namletými ořechy.

Místo rozinek nebo spolu s rozinkami můžete dát brusinky.

A máslo můžete částečně nahradit kokosovým olejem.

Podle toho, jak to všechno nakombinujete, tak bude mít těsto jinou strukturu. Ale dneska jsem zkoušela tři várky, pokaždé s jinými moukami a v jiných poměrech, těsto pokaždé lepilo jinak, ale chuťově byly všechny verze moc dobré. Takhle – tatranka to není :-). Ale to od dýňových sušenek snad nikdo nečeká. Naopak – na to, že jsou zdravé, jsou překvapivě dobré. A když je nesníte hned, ale vydržíte do druhého dne, budou ještě lepší.

Takže nic složitého a máte na stole zase něco nového, dýňového a dobrého.

Tak dobrou chuť!

Romana