O blogu – kategorie RECEPTY

O blogu – kategorie RECEPTY

Září 2018

 

Neumím vařit. Ale přesto musím už šest let vařit pro sebe, svého muže a hlavně pro příšerně vybíravé dítě, poslední dva roky pro dvě vybíravé děti. Manžel se navíc před třemi lety rozhodl, že bude vitariánem s občasným zpestřením v podobě rádobymakrobiotického jídla. Tím mi dost zkomplikoval situaci, protože tohle bylo pro mě pole zcela neorané.

Tak jsem se dala do boje. Dost často prohrávám, už jsem úplně vzdala veškeré pokusy o klasická jídla typu svíčková, koprovka, špenát a spol. To prostě neumím, nikdo to tu nejí, tak co se s tím budu patlat. Zato jsem se naučila dělat pár jídel, se kterými vím, že uspěju. Všechna mají společný jmenovatel – jsou extrémně jednoduchá a rychlá na přípravu. To je základ úspěchu, protože se dvěma dětmi nemám šanci se s něčím vyvařovat.

Zkuste taky uvařit luxusní jídlo s malým pomocníčkem, který k tomu přistupuje takhle:

A protože si myslím, že spousta lidí dneska řeší podobný problém, dávám všanc svůj kuchařský (ne)um a na svém blogu se s vámi podělím o své vychytávky. Prosím, nečekejte výsledky na michelinskou hvězdu. Ani žádné recepty jako od šéfkuchaře. Ale o to v kuchyni s dětmi, které se vám motají pod nohami, ani nejde. Třeba přijdou recepty vhod i lidem, kteří prostě chtějí zkusit uvařit něco zdravějšího než knedlo vepřo zelo, ale neví, jak na to. Dovedu si představit i bezradné tatínky, kteří mají z nějakého důvodu na starost děti po celý den, musí jim uvařit něco k jídlu a párek se jim potřetí za den dávat nechce. Uvařit oběd podle mých primitivních receptů zvládne opravdu každý.

Nesnáším recepty, ve kterých se musí něco šlehat, nemám ráda recepty se syrovými vejci, protože holky mi ujídají těsto pod rukama, a snažím se hledat optimální poměr mezi výslednou chutí jídla, časem stráveným přípravou, množstvím a dostupností surovin. A samozřejmě chci, aby jídlo bylo v rámci možností zdravé. Na druhou stranu mě děsí recepty na zdravá jídla, ve kterých půlku ingrediencí nemám a druhou půlku ani nevím, kde bych sehnala, natož abych věděla, co to je.

Kategorií samou pro sebe jsou recepty pro děti, co nic nejedí. Všechny kuchařky pro děti jsou pro mě naprosto nepoužitelné, protože v každém jídle je ovoce nebo zelenina. Což je samozřejmě správné, ale moje starší dcera kromě melounu, hrášku a malin ze zahrady nejí ŽÁDNÉ ovoce ani zeleninu. Kalamita. Zkoušela jsem všechno. Po dobrém, po zlém, čím víc jsem tlačila na pilu, tím míň toho jedla. Když jsem jí udělala z jídla motýlka, rozplakala se, že to je tak krásný motýl, že ho nemůže přece sníst. Do dvou let přitom jedla téměř všechno. Pak se to nějak zlomilo a začala postupně vynechávat veškerou zeleninu a ovoce. Myslím, že se to zhruba kryje s obdobím, kdy se můj muž začal živit výhradně ovocem a zeleninou. Dcera často hledá cestu, jak se vůči nám vymezit, a tohle mohl být jeden ze způsobů. Zaplaťpánbůh za školku, kde jí mnohem lépe, jednak tam lépe vaří, a jednak na ni asi působí davové šílenství, kdy jí i ostatní děti.

Takže vařím pořád dokola maso s kůrkou (=pečené kuře), jakš takš zdravou pizzu, zapečené těstoviny se sýrem, lososa a zeleninový nebo masový vývar. Polévky jí ale musím ocedit přes sítko, aby tam nebylo ani zrnko mrkve. A protože vím, jak je těžké krmit takového exota, tak sem dávám recepty i na tato jídla poslední záchrany. Třeba máte doma podobný problém, nemáte už sílu potomka přesvědčovat k pozření byť kousku mrkve a bude se vám každý nápad hodit.

Jídla fotím venku na zahradě. Není to ani tak umělecký záměr, spíše z nouze cnost. Kdybych totiž vyfotila jídlo doma na lince, na které jsem právě dovařila, nebylo by v tom binci ani vidět. Takže tu lítám jak blázen po zahradě s talířem jídla a snažím se udělat aspoň trochu hezkou fotku. Jestli mě u toho pozorují sousedi, tak se určitě královsky baví :-).

Navíc moje recepty povzbudí vaše kuchařské ego, protože to, co uvaříte doma, bude vypadat stejně a spíše lépe než to, co fotím já :-). Žádné zbytečné kudrlinky, šup s tím na talíř a než dohraje holkám Krteček, rychle vyfotit!

Tak snad vám bude chutnat a nestrávíte v kuchyni půl dne,

s láskou

Romana