Skvělé makové sušenky – bez cukru, lepku a vajec, třeba s využitím máku z domácího makového mléka
Únor 2019
Miluju mák, ale zároveň se nechci cpát makovými kynutými koláči ani nudlemi s mákem. Tak jsem hledala způsob, jak jej využít jiným způsobem a zdravěji, a postupně jsem se dopracovala k těmto sušenkám. Jsou moc dobré, kombinace máku a rozinek je výborná. Zatím všem, komu jsem je dala koštnout, moc chutnaly. A to i lidem, kteří zdaleka nejedou v nějaké extra zdravé výživě.
A jako všechny moje sušenky – hotovo za pár minut!
ČAS PŘÍPRAVY
10 minut, pečení 14 minut
Pokud budete pracovat s dětmi, přidejte neomezený čas na přípravu i následný úklid 🙂 .
NÁROČNOST
Velmi jednoduché, zvládnete i s dětmi.
INGREDIENCE
SUCHÉ SUROVINY
50 g hladké pohankové mouky
50 g čirokové mouky
(nebo dohromady 100 g pohankové mouky, ne každý má doma čirokovou mouku)
30 g – 40 g mletého máku (záleží, jak moc makové sušenky chcete mít)
Lžička mleté skořice
Hrstka rozinek
Lžička prášku do pečiva (ideálně s vinným kamenem)
Špetka soli
A pokud máte, tak ještě troška vanilky (vanilkového třtinového cukru)
MOKRÉ SUROVINY
90 g másla
40 g datlového sirupu (ochutnejte pak těsto, jestli vám to bude stačit, když tak přidejte trochu sirupu)
2 lžíce (rostlinného) mléka
POSTUP
Dejte si předehřát troubu na 165 stupňů.
Připravte si suché suroviny. Mouky a spol. včetně máku a rozinek smíchejte ve větší míse.
Rozpusťte si máslo, přilijte do něj sirup a vzniklou hmotu smíchejte se suchou směsí.
Přidejte dvě lžíce (rostlinného) mléka. Bez mléka se vám budou hotové sušenky drolit.
Promíchejte.
Lžící nabírejte těsto a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Z těsta žádné kuličky ani placičky asi neuděláte. Spíše dělejte kopičky, které pak navlhčenými prsty trochu rozplácněte a dejte upéct.
A to je všechno. Jednodušší to už být prostě nemůže. Žádné válení, mixování, šlehání, vykrajování, odpočívání těsta… Ideální sušenky pro chvíle, když máte málo času, případně nemůžete hlučet s mixérem. Když se zadaří, tak to mám i s úklidem do deseti minut hotové. 🙂
PEČENÍ
Plech dávám do středu trouby na klasický spodní a horní ohřev. Pečte na 165 stupňů 13 – 15 minut. Nechte vychladnout na plechu, jinak se vám rozdrobí. A ideálně je nejezte hned, lepší jsou až druhý den. Ale jako obvykle – to u nás málokdy vyjde :-).
TIP NAVÍC
Tyto sušenky jsou skvělé v případě, že si doma připravujete makové mléko. Využijete tak mák, který po výrobě mléka zbyde, a použijete rovnou i dvě lžíce samotného mléka na závěr.
Mák v pohodě koupíte už namletý, jen dávejte pozor, aby to nebyla maková směs s cukrem.
Zkoušela jsem sušenky péct i s brusinkami, taky je to dobré.
Asi by se snesl i jiný sirup, ale s datlovým mi chutnají nejvíce. Sami si musíte odladit množství sirupu, pro někoho je 40 g moc, pro jiného málo. Ale těsto je strašně dobré už syrové, tak to prostě ochutnejte a uvidíte.
Tak dobrou chuť!
Romana