Skvělé makové sušenky – bez cukru, lepku a vajec

Skvělé makové sušenky – bez cukru, lepku a vajec, třeba s využitím máku z domácího makového mléka

Únor 2019

Miluju mák, ale zároveň se nechci cpát makovými kynutými koláči ani nudlemi s mákem. Tak jsem hledala způsob, jak jej využít jiným způsobem a zdravěji, a postupně jsem se dopracovala k těmto sušenkám. Jsou moc dobré, kombinace máku a rozinek je výborná. Zatím všem, komu jsem je dala koštnout, moc chutnaly. A to i lidem, kteří zdaleka nejedou v nějaké extra zdravé výživě.

A jako všechny moje sušenky – hotovo za pár minut!

ČAS PŘÍPRAVY

10 minut, pečení 14 minut

Pokud budete pracovat s dětmi, přidejte neomezený čas na přípravu i následný úklid 🙂 .

 

NÁROČNOST

Velmi jednoduché, zvládnete i s dětmi.

 

INGREDIENCE

SUCHÉ SUROVINY

50 g hladké pohankové mouky

50 g čirokové mouky

(nebo dohromady 100 g pohankové mouky, ne každý má doma čirokovou mouku)

30 g – 40 g mletého máku (záleží, jak moc makové sušenky chcete mít)

Lžička mleté skořice

Hrstka rozinek

Lžička prášku do pečiva (ideálně s vinným kamenem)

Špetka soli

A pokud máte, tak ještě troška vanilky (vanilkového třtinového cukru)

 

MOKRÉ SUROVINY

90 g másla

40 g datlového sirupu (ochutnejte pak těsto, jestli vám to bude stačit, když tak přidejte trochu sirupu)

2 lžíce (rostlinného) mléka

POSTUP

Dejte si předehřát troubu na 165 stupňů.

Připravte si suché suroviny. Mouky a spol. včetně máku a rozinek smíchejte ve větší míse.

Rozpusťte si máslo, přilijte do něj sirup a vzniklou hmotu smíchejte se suchou směsí.

Přidejte dvě lžíce (rostlinného) mléka. Bez mléka se vám budou hotové sušenky drolit.

Promíchejte.

Lžící nabírejte těsto a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Z těsta žádné kuličky ani placičky asi neuděláte. Spíše dělejte kopičky, které pak navlhčenými prsty trochu rozplácněte a dejte upéct.

A to je všechno. Jednodušší to už být prostě nemůže. Žádné válení, mixování, šlehání, vykrajování, odpočívání těsta… Ideální sušenky pro chvíle, když máte málo času, případně nemůžete hlučet s mixérem. Když se zadaří, tak to mám i s úklidem do deseti minut hotové. 🙂

 

PEČENÍ

Plech dávám do středu trouby na klasický spodní a horní ohřev. Pečte na 165 stupňů 13 – 15 minut. Nechte vychladnout na plechu, jinak se vám rozdrobí. A ideálně je nejezte hned, lepší jsou až druhý den. Ale jako obvykle – to u nás málokdy vyjde :-).

TIP NAVÍC

Tyto sušenky jsou skvělé v případě, že si doma připravujete makové mléko. Využijete tak mák, který po výrobě mléka zbyde, a použijete rovnou i dvě lžíce samotného mléka na závěr.

Mák v pohodě koupíte už namletý, jen dávejte pozor, aby to nebyla maková směs s cukrem.

Zkoušela jsem sušenky péct i s brusinkami, taky je to dobré.

Asi by se snesl i jiný sirup, ale s datlovým mi chutnají nejvíce. Sami si musíte odladit množství sirupu, pro někoho je 40 g moc, pro jiného málo. Ale těsto je strašně dobré už syrové, tak to prostě ochutnejte a uvidíte.

 

Tak dobrou chuť!

Romana

www.mamysrozumem.cz